lördag 16 oktober 2010

Operation Barbarossa - snart 70 år

Nästa sommar den 22 juni 1941 är det 70 år sedan historiens största fälttåg inleddes, Hitler mot Stalin. Det kan ses som en kamp om makten över Europa där till slut båda förlorade. Det kommer förmodligen komma ett antal böcker om Operation Barbarossa i samband med att 70 år sedan inleddes Operation Barbarossa men är inte allt redan skrivet om fälttåget? 
Mycket har skrivits men genom att det var så stort med så många aktörer finns en mängd aspekter som inte tagits upp. Här i Sverige är det mest de tre tyska armégrupperna Nord, Mitt och Syd som tas upp. Det skrivs även mycket om Finland men hur är det med Rumänien som bidrog med stora styrkor till Hitlers fälttåg och var bland annat involverade i hårda strider om hamnstaden Odessa i söder. Är det någon som har läst en rumänsk veterans berättelse?
Även Spaniens insats med sin spanska blå divisionen (250. infanteridivisionen ) har det skrivits lite om i Sverige. Det finns en klassisk bok på engelska, Gerald R. Kleinfeld och Lewis A. Tambs, Hitler's Spanish Legion: The Blue Division in Russia. (Southern Illinois University Press Carbondale 1979), men den verkar inte längre finnas i lager hos förlaget. Finns det ett intresse för spanjorer i hårda strider utanför Leningrad och engelska är inget problem, försök få tag i ett exemplar av denna bok. 

Anders

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.